X
GO

Obilježavanje 75. obljetnice osnutka Zajednice tehničke kulture grada Splita

  • 27 travnja 2021
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 492
Obilježavanje 75. obljetnice osnutka Zajednice tehničke kulture grada Splita

Zajednica tehničke kulture grada Splita (Zajednica) je tijelo koje provodi programe javnih potreba u tehničkoj kulturi, a s ciljem razvoja i promocije tehničke kulture na području grada Splita. Zajednica trenutno okuplja 17 udruga. Te udruge djeluju u 11 ogranaka tehničkih djelatnosti: astronomija i ufologija, robotika, inovatorstvo, aerotehnika, ronilaštvo, modelarstvo, jedriličarstvo, fotografija, film, radioamaterizam, te biomehanika i automatika.

Zajednica organizira predavanja, natjecanja, smotre i izložbe koje služe za promociju tehničke kulture i rada udruga. Osim u prostoru Zajednice, aktivnosti se održavaju i u osnovnih školama i drugim lokacijama u grada. Kroz svoj dugogodišnji vijek, Zajednica je pratila razvoj tehnike, tehnologije i znanosti. Cilj joj je bio omogućiti kvalitetno provođenje slobodnog vremena, profesionalnu orijentaciju, izvannastavno obrazovanje i osposobljavanje, kao i stjecanje posebnih vještina.

Danas Zajednica kroz svoje programe osobitu pozornost posvećuje izvanškolskom i izvannastavnom odgoju i obrazovanju djece i mladih, kao i popularizaciji tehničke kulture. U izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima djece i mladih od predškolske, osnovnoškolske, srednjoškolske do studentske dobi, praktičnom primjenom znanja se razvijaju njihove motoričke sposobnosti, samostalnost, kreativnost, odgovornost, kritičko promišljanje i promatranje, te ih se usmjerava na odabir proizvodnih i strukovnih zanimanja, razvoj stvaralaštva i inovacija.

U 2021. g. Zajednica obilježava 75 godina kontinuiranog djelovanja i taj će jubilej u suradnji s udrugama članicama obilježiti nizom manifestacija i javnih događanja. Prije svega, Zajednica će tijekom cijele godine provoditi radionice tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola, i to iz modelarstva, robotike i programiranja. Organizirat će u više navrata i Dane tehničke kulture u splitskim osnovnim školama, s radionicama različitih tehničkih aktivnosti. Kada epidemiološka situacija to dopusti, Zajednica će provesti besplatni informatički tečaj pod nazivom „e-OVO, e-ONO“, namijenjen osobama treće životne dobi, ali i svim onima koji žele unaprijediti razinu vlastite informatičke pismenosti. Tijekom godine će biti nastavljeno i objavljivanje poučnih video uradaka u sklopu Video škole robotike, koje izrađuju vanjski suradnici Zajednice, studenti splitskog FESB-a i članovi Udruge za robotiku FESB. Ta je udruga članica Zajednice. Pored toga, Zajednica će sudjelovati na splitskom Festivalu znanosti i Danima otvorenih vrata udruga.

U obilježavanje ove 75. obljetnice će biti uključene članice ZTK grada Splita i gostujuće zajednice tehničke kulture iz RH, koje će svoj rad predstaviti javnosti i razmijeniti iskustva na Festivalu tehničke kulture u organizaciji Zajednice.

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x