X
GO

Studenti Filozofskog fakulteta u Zvjezdanom selu Mosor

  • 6 studenog 2017
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 545
Studenti Filozofskog fakulteta u Zvjezdanom selu Mosor

Zvjezdano selo Mosor je i ove jeseni organiziralo izvanučioničku nastavu za studente Filozofskog fakulteta iz Splita. U programu je sudjelovalo 35 studenata izvanrednog Studija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Filozofskog fakulteta u Splitu, a u sklopu kolegija „Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj“. Studente su vodili izv. prof. dr. sc. Vesna Kostović-Vranješ i voditelj Studija doc. dr. sc. Branimir Mendeš.

U okviru ove nastave, studenti su najprije posjetili izvor rijeke Žrnovnice, gdje im je voditelj programa Male škole u prirodi i tajnik Zvjezdanog sela Mosor Tomislav Nikolić održao kraće predavanje o važnosti voda, te o biljnom i životinjskom svijetu na i u okolici izvora.

Slijedili su posjeti crkvi Sv. Jure na Gracu, Povijesnom muzeju Poljica i crkvi Sv. Ciprijana u Gatima. Studentima je u Gatima domaćin bio župnik don Vlade Đuderija, koji ih je proveo kroz mjesnu crkvu. Studente i njihove voditelje je s postavom Povijesnog muzeja Poljica upoznao profesor Bože Ujević, ravnatelj OŠ „Kamen-Šine“. Prof. Ujević je govorio i o povijesti Poljičke republike, poljičkom statutu, popima glagoljašima, kulturnom značaju sakralnih objekata i drugim osobitostima toga kraja.

U završnom dijelu programa, studenti i njihovi voditelji su posjetili i zvjezdarnicu Zvjezdanog sela Mosor. Tu je za njih upriličeno razgledavanje okolice panoramskim dalekozorima s terase objekta, ali i promatranje Sunca i planeta Venere, teleskopom pod velikom kupolom. Promatranje je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.

 

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x