X
GO

VRUĆA RADIOAMATERSKA JESEN

  • 24 studenog 2017
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 495

Iako Supetar polako tone u svoje jesensko pa i zimsko mrtvilo njegovi mladi radioamateri doslovno nemaju za to vremena.

 

Najprije moramo spomenuti tri mlada tečajca, Tonija, Dominika i Luku koji neumorno savladavaju zadnju trećinu predviđenog gradiva za zvanje radioamaterskog operatora P razreda. Osim obaveznog dijela mlada trojka s velikom voljom uči najstariji oblik komuniciranja a to je Morseova abeceda. Za sada im dobro ide a vidjet ćemo na kraju tko će prvi održati vezu telegrafijom jer slijedi posebna nagrada.

 

Većina natjecateljskog tima se ''razbježala'' po srednjim i višim školama pa im učenje ne dozvoljava vikend aktivnosti. No i pored toga sva se natjecanja odvijaju prema planu.

U zadnjem kratkovalnom natjecanju Kup Jadrana  koji je održan 7. listopada naša je prorijeđena ekipa ( 3 studenta u Zagrebu a 2 u Splitu ) postigla zadovoljavajuće rezultate pa je tako klupska stanica 9A7B u svojoj kategoriji osvojila 3. mjesto dok je Josip Martinović  9A3EMJ osvojio ponovno prvo mjesto u svojoj P kategoriji.

 

U kategoriji klubova sa Jadrana naš je 9A1CFN ovaj put zauzeo 5. mjesto. Obzirom na okolnosti možemo biti veoma zadovoljni.

 

Održano je i nekoliko svjetskih kratkovalnih natjecanja od kojih je za sada poznat rezultat iz  IOTA ( Islands on the Air ) gdje je naš 9A7B zauzeo 3. mjesto u svojoj kategoriji postaja sa otoka. Očekuju se i rezultati sa japanskog JARTS natjecanja gdje često postižemo dobre rezultate.

A u CQ WW RTTY natjecanju u organizaciji američkog  radioamaterskog saveza ARRL naša je ekipa zauzela 2. mjesto u Hrvatskoj i 29. mjesto na svijetu.

 

Odrađena  su i dva UKV natjecanja sa Vidove Gore i to Alpe-Adria VHF  i  9ACW kojom je priliko održana i najudaljenija veza ove godine, čak 948 km sa jednim njemačkim radioamaterom.

Protekli je vikend održano i WAEDC RTTY svjetsko natjecanje koje je trajalo 48 sati.  Upravo se obrađuju dnevnici koji će biti poslani organizatoru.

 

O neumornim konstruktorima i njihovim problemima sa zvučnim kutijicama drugi put.

 

I pored gore navednog našlo se vremena za osvajanje jedne vrijedne diplome koju su povodom 100 godišnjice Oktobarske revolucije izdali ruski radioamateri a zaslužna za njeno osvajanje je mlada i perspektivna operatorka Halima Akbieva, učenica 7. razreda OŠ Supetar.

Dokumenti za preuzimanje

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x