X
GO

Nešto staro i nešto novo iz naših sekcija

Novosti iz Radio kluba Vidova gora

  • 1 prosinca 2021
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 385
Nešto staro i nešto novo iz naših sekcija

Ulazimo polako u završnicu ne baš briljantne 2021. godine koju ćemo zapamtiti po nevoljama izazvanih pandemijom virusa Corona.

Prošao je i toliko očekivani KUP JADRANA a po broju učesnika vidjelo se da su ekipe prepolovljene. Nikad manje učesnika nego do sada.

I u našoj sekciji osjetio se nedostatak operatora. Netko na studijima, netko u krevetu zbog Corone a netko ispravlja već zarađene negativne ocjene u školi.

Naša je ekipa pod pozivnom oznakom 9A7B, radeći iz Tinovog maslinika u Donjem Humcu  uspjela zauzeti četvrto mjesto u svojoj kategoriji dok je Toni Pučo sa klupske  stanice u Supetru zauzeo 9. mjesto. U generalnom plasmanu zaradili smo sedmo mjesto.  Obzirom na navedene okolnosti možemo biti zadovoljni.

Krajem listopada čekalo nas je CQ WW SSB natjecanje u kojem je operatorka Mirena ( 9A3BFP ) odradila veći dio natjecanja. Rezultate očekujemo vrlo brzo.

I sa našeg najvišeg vrha Vidove Gore odrađeno je posljednje ovogodišnje UKV natjecanje i to telegrafijom kojom prilikom je osvojeno 5. mjesto u Hrvatskoj. Natjecanje je održano pod veoma lošim vremenskim uvjetima  a odmah nakon smirivanja vremena skinute su sve UKV antene i pospremljene za slijedeću godinu.

Ovu aktivnost uspješno je odradio naš Nino 9A3EPN.

Sredina studenog dočekala nas je s još jednim svjetskim natjecanjem a to je WAEDC u kojem se radilo omiljenom digitalnom tehnikom i to RTTY pa su se mogli očekivati i dobri rezultati. Trud se isplatio jer je osvojeno 1. mjesto u Hrvatskoj i 18. u svijetu.

Proteklog vikenda odrađeno je najjače i najveće radio amatersko natjecanje na svijetu a to je CQ WW DX CW u kojem se radi isključivo telegrafijom. Prerano je prognozirati rezultate uz napomenu da su vremenske prilike za rad bile katastrofalne.

Konstruktorska sekcije je bila vrijedna pa su tako Kaja i Mirena završile i ispitale upravo završen tranzistorski sklop za izazivanje distorzije zvuke a rezultate su provjerile na osciloskopu koji je pokazao da je projekt uspješno odrađen.  Ovaj sklop inače koriste gitaristi kako bi postigli metalni zvuk svojih instrumenata..

Na red su došle i mnogobrojne diplome koje je trebalo pospremiti u registratore kako bi se sačuvale jer na zidovima udruge više nema mjesta. Opet su se tu angažirale vrijedne ženske ruke Kaje i Mirene. Prije toga su sortirane pristigle QSL kartice i pripremljene nove za slanje u Zagreb. Posla ko u priči a vremena malo.

Ove se godine obilježava 75. godišnjica tehničke kulture u Hrvatskoj. Naša je udruga imala namjeru organizirati izložbu svojih radova i dostignuća za javnost ali je to zbog Corone odgođeno tako da se sve svelo na plakatiranje u osnovnoj i srednjoj školi.

Valjda će i ta nepogoda jednog dana nestati.

Do slijedećeg  javljanja uskoro..

Tekst i snimke: Ivica Pavišić, 9A2BW

Ispiši
Kategorije: Novosti
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x