X
GO

Robokup 2023.

  • 6 veljače 2023
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 927
Robokup 2023.

Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz elementarne robotike koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture i osnovnim školama.
Natjecateljska ekipa se sastoji od tri učenika osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda koje na natjecanje dovodi jedan mentor. Popratne aktivnosti Robokupa uključuju djeca predškolske dobi, učenike nižih razreda osnovnih škola i djecu s poteškoćama u razvoju.
Ciljevi provođenja programa Robokupa su:
• cjeloživotno tehničko obrazovanje svih dobnih skupina, s naglaskom na djecu i mlade, i organiziranje manifestacija koje potiču gospodarski rast temeljen na korištenju vlastitog znanja
• smanjivanje regionalnih nejednakosti u Republici Hrvatskoj provedbom programa tehničke kulture na državnoj ili regionalnoj razini i u suradnji s različitim dionicima,
• uključivanje socijalno ugroženih skupina te osoba s posebnim potrebama u programe tehničke kulture
• međunarodna suradnja i popularizacija tehničke kulture u inozemstvu
• popularizacija tehničke kulture u Republici Hrvatskoj
16. Robokup provest će se u 2023. godini kroz dvije razine natjecanja: županijsku i državnu.
Državna razina natjecanja  održati će se od 21. do 23. travnja 2023. u osnovnoj školi „Stjepan Radić“ u Imotskom. Državnu razinu 16. Robokupa organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom. Hrvatska zajednica tehničke kulture pozvat će na državnu razinu natjecanja oko 22 najuspješnije ekipe sa županijske razine (66 natjecatlja i 22 mentora). Hrvatska zajednica tehničke kulture zadržava pravo pozvati više ekipa koje su sudjelovale na županijskim natjecanjima).  Ukoliko u nekoj županiji nisu ostvareni uvjeti za organizaciju županijskog natjecanja, a postoji natjecateljska ekipa zainteresirana za sudjelovanje na Robokupu, u cilju poticanja razvoja elementarne robotike Hrvatska zajednica tehničke kulture zadržava pravo pozvati natjecateljsku ekipu na državno natjecanje i bez provedenog županijskog natjecanja. Hrvatska zajednica tehničke kulture nagradit će sva tri učenika iz pobjedničke ekipe državne razine Robokupa sudjelovanjem na Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti 2023.
Županijsku razinu Robokupa 2023. organizira i provodi Zajednica tehničke kulture grada Splita u suradnji s Udrugom za robotiku „Inovatic“. Natjecanje će se održati 31. ožujka 2023., u 9.00 sati, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu. Natjecanje se sastoji od dva dijela - strujnih krugova i programiranja robotskog vozila. U prvom dijelu natjecanja učenici trebaju izraditi strujni krug na eksperimentalnoj pločici prema uputama koje će dobiti na natjecanju. Organizator osigurava sav potrebni materijal za izradu zadanih strujnih krugova. U drugom dijelu natjecanja učenici trebaju donijeti prijenosno računalo i odgovarajuću konstrukciju robotskog vozila te programirati vozilo da obavlja zadatke poput praćenja crne linije, prepoznavanja i zaobilaženja određenih prepreka i tomu sličnih.
Sve zainteresirane pozivamo da se do 20. veljače 2023. prijave na natjecanje, putem prijavnice koju možete pronaći u prilogu navedene obavijesti na web stranici Zajednice tehničke kulture grada Splita!

Dokumenti za preuzimanje

Ispiši
Kategorije: Novosti, Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x