X
GO

U Kino klubu Split održava se masterclass renomirane španjolske scenaristice, redateljice i snimateljice Pilar Palomero

  • 27 svibnja 2024
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 400
U Kino klubu Split održava se masterclass renomirane španjolske scenaristice, redateljice i snimateljice Pilar Palomero

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28) u utorak, 4. lipnja s početkom u 19 sati uz projekciju kratkih filmova The Night of  All Things (Noć svih stvari) (2016), Horta (2017) i Agenda 1958 (2019) održat će se masterclass renomirane španjolske redateljice Pilar Palomero. Sa zainteresiranim posjetiteljima Pilar će podijeliti svoja praktična znanja o razvoju ideja i oblikovanju scenarija, razradi vizualnog pristupa, izradi kreativnog dossiera, te korisne vještine za dalju prezentaciju i razradu filmskih projekata. Nakon masterclassa, prikazat će se dugometražni film po izboru redateljice.

Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli, ali je potrebna prijava putem prijavnog obrasca do 3. lipnja.  Program se održava na engleskom jeziku.

Pilar Palomero španjolska je scenaristica, redateljica i snimateljica. Završila je BA program španjolske literature i književnosti na Univerzitetu Zaragoza i MA program na Comunidad de Madrid Film School (ECAM). Radila je kao freelance umjetnica za glazbene spotove i reklame, nakon čega počinje pisati scenarije za TV i filmove. Paralelno je predavala scenarij na San Jorge Univerzitetu. Napisala je scenarije i režirala nekoliko kratkih filmova: Smiles (2005), Balcony Boy (2008), CHAN CHAN (2011), Noć (2014), Zimsko sunce (2016), Horta (2017). Filmovi su joj prikazivani na brojnim festivalima, među ostalima na Huesca Film Festivalu, Warsaw International Film Festivalu, St. Louis International Film Festivalu (SLIFF), Puchon International Fantastic Film Festivalu, Sarajevo Film Festivalu, festivalu DocLisboa, Festival de Málaga, Busan International Short Film Festivalu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a 2018. godine Variety ju je uvrstio među deset najperspektivnijih španjolskih redatelja. Studirala je na doktorskom film.factory programu pod mentorstvom Bele Tarra. Pilar je članica filmskog kolektiva BISTRIK7. Njen prvi dugometražni film Školarke – Las Ninas (2021) premijerno prikazan na 70. međunarodnom festivalu u Berlinu u sekciji Generacija, a nacionalnu je premijeru imao na filmskom festivalu u Malagi, osvojivši glavnu nagradu za najbolji film. Nakon festivalske distribucije, film je dospio u kina uz veliko priznanje javnosti i kritike, uključujući četiri nagrade Goya (najbolji film, najbolji novi redatelj, najbolji originalni scenarij i najbolja kamera), nagradu ASECAN, te je ušao u povijest postavši prvi film koji je osvojio Goya nagradu za najboljeg novog redatelja i najbolji film istovremeno. Osvojio je Feroz i Forqué nagradu, te brojne druge nagrade na različitim nacionalnim filmskim festivalima i platformama. Sudjelovala je na Berlinale Talentsima 2016. i 2021.; Sarajevo Talentsima 2016., kao i na rezidencijalnom programu Akademije filmske umjetnosti i znanosti u sklopu kojeg  je razvila novi projekt, Majčinstvo (La Maternal) premijerno prikazan na San Sebastian festivalu 2022., koji je također osvojio brojne nagrade i priznanja uključujući i Grand Prix međunrodnog filmskog festivala u Brusselsu. Pilar upravo završava svoj treći dugometražni film Los destellos. Podupiruća je članica Kino kluba Split od 2016.

Ispiši
Kategorije: Novosti
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x