X
GO

Ukupno 151 učenik na radionicama Danâ tehničke kulture 2022. u OŠ „Marjan“

  • 4 studenog 2022
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 890
Ukupno 151 učenik na radionicama Danâ tehničke kulture 2022. u OŠ „Marjan“

Dvodnevna manifestacija, Dani tehničke kulture 2022., održana je u osnovnoj školi „Marjan“ 3. i 4. studenog 2022. U sklopu manifestacije održano je nekoliko zanimljivih i poučnih radionica - robotike, modelarstva, raketnog modelarstva, elektrotehnike i „Arduino“ radionica – na kojima je sveukupno  sudjelovao 151 učenik škole domaćina.

Prvoga su dana održane dvije radionice – radionice robotike i modelarstva. Radionica elementarne robotike održana je u sklopu projekta „Bilo kuda STEM svuda“, projekta namijenjenog jačanju kapaciteta OCD-a (organizacija civilnog društva) te popularizaciji STEM – a među mladima.  Glavni cilj projekta je da se provedbom planiranih projektnih aktivnosti osnaži kapacitet OCD-a, pojača međusobna suradnja između udruga, škola i visoko obrazovnih institucija te popularizira STEM među krajnjim korisnicima projekta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i od Ureda za udruge Vlade RH. Radionicu su održali Ella Rinčić, stručna suradnica ZTK grada Splita i Zvjezdanog sela Mosor te Jozo Pivac, predsjednik Udruge za robotiku "Inovatic". Osamnaest učenika petih, šestih i sedmih razreda osnovne škole, usvojili su temeljna znanja o robotici kao interdisciplinarnom području i poveznici područja mehanike, elektronike i programiranja. Učenici su za zadatak imali sastaviti semafor za vozila od komponenata Fischertechnik setova, oblikovati vodiče, povezati sučelje i konstrukciju semafora te na kraju sve isprogramirati. Učenici su radili u skupinama te su uspješno odradili svoje zadatke, naučili i primijenili nova znanja te se dobro zabavili! Druga radionica po rasporedu bila je radionica modelarstva koju je vodio profesor Martin Olujić, predsjednik ZTK grada Splita i član DPTK Split. Učenici su uspomoć ubodnih pila (Unimata) izrezali određene pozicije komada šperploče te ih dodatno obradili alatima (brusne daščice, turpije...) kako bi na kraju dobili konačne proizvode – vlastite držače ubrusa koje su ponijeli sa sobom. Učenici su se odlično zabavili te su izrazili želju za ponovnim održavanjem iste radionice što je prije moguće!

Drugoga dana manifestacije, prva je po rasporedu održana elektrotehnička radionica u okviru koje je učitelj tehničke kulture i predsjednik udruge tehničke kulture "Meštri o' tehnike" Ante Milić sa grupom učenika OŠ Marjan moderirao izradu modela javne rasvjete (modela rasvjetnih stupova). Osamnaest učenika tijekom radionice je usvojilo osnovna znanja vezana za elemente jednostavnog strujnog kruga, način funkcioniranja sklopa LED dioda i otpornika te način povezivanja jednostavnih elektroničkih elemenata u jednu funkcionalnu cjelinu.

Nakon radionice elektrotehnike održana je radionica raketnog modelarstva. Dvadeset učenika osnovne škole „Marjan“, domaćina manifestacije, na radionicama je izradilo vlastite funkcionalne rakete sa strimerima. Profesor Martin Olujić, član Društva pedagoga tehničke kulture Split i predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita, izradu modela raketa započeo je upoznavanjem učenika s pravilnom izradom te koracima pri izradi rakete s trakom (strimerom). U prvom koraku izrade, učenici su usvojili potrebna teorijska znanja o izgledu rakete, elementima te detaljnim karakteristikama elemenata rakete - primjerice, dimenzije strimera trebaju po pravilu biti 1(širina):10(duljina). Potom su, na unaprijed pripremljene trupove sa stabilizatorima, postavili konce koji povezuju dijelove rakete, učvrstili ih za trup i povezali potrebne čvorove. Nakon toga, učenici su pripremili glave raketa te ih povezali, zajedno sa strimerima, za trup rakete. Pravilno su sklopili strimere te ih postavili unutar trupa, povezali sve konce te glave raketa postavili na sami vrh. Naposljetku, kako bi raketa bila u potpunosti spremna, učenici su postavili i vodilice za rampu te su u konačnici dobili vlastite rakete sa strimerima, spremne za lansiranje!

Posljednju radionicu u sklopu Dana tehničke kulture 2022., „Arduino“ radionicu, vodio je Ante Vlah, nastavnik računalstva u Elektrotehničkoj školi Split i član KMT Elektrotehničar.  Na radionici je sudjelovao 21 učenik osnovne škole „Marjan“, a u sklopu nje učenici su se  upoznali s prednostima Arduina kao mikroupravljačkog sučelja, potencijalima i mogućnostima izrade različitih automatiziranih tehničkih tvorevina. Učenici su teorijska znanja primijenili prilikom praktičnog dijela izrade raznih projekata (blink, semafor za vozila, brojač, servo motori...) uspomoć Arduino Starter Kit-a (sučelja, elektroničkih elemenata, eksperimentalnih pločica...) te programiranjem u Arduino IDE softveru. Tom je radionicom označen i završetak manifestacije Dani tehničke kulture 2022 u OŠ „Marjan“.

Ispiši
Kategorije: Novosti, Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x