X
GO

Druga Ljetna škola tehničkih aktivnosti

U Zvjezdanom selu Mosor održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti

  • 7 kolovoza 2020
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 307
Druga Ljetna škola tehničkih aktivnosti

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 27. do 31. srpnja održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je petnaest učenika osnovnih škola iz HR i Republike Češke. Za njih je u tome razdoblju priređeno šest radionica s područja tehnike.

Prvoga dana Ljetne škole je Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3, vodio interaktivnu radionicu znanstvenih pokusa. Polaznike je na jednostavan i zanimljiv način upoznao s čarobnim svijetom strujnih krugova, magneta, optike i drugih prirodnih pojava.

U sljedeća dva dana su održane dvije radionice koje su vodili Franka Katić, studentica druge godine računarstva na splitskom FESB-u i Stipe Mikulić, FESB-ov student pete godine. U utorak je na rasporedu bila radionica robotike, dok su u srijedu na programu bili programiranje i automatika. U prvoj radionici su djeca uz male robote mBote učila kako programirati samostalno kretanje robota, zaobilaženje prepreka i vožnju kroz labirint. Potom su samostalno isprogramirala naredbe za daljinski upravljač kojim su kontrolirali mBot. Polaznici su sljedećeg dana tako stečeno znanje iz programiranja proširili koristeći mikrokontroler Arduino, kojim su izrađivali različite projekte. Nakon svladavanja jednostavnog strujnog kruga, djeca su naučila kontrolirati svjetleće diode (LED). Naučila su simulirati svjetla semafora, žmigavca i rasvjete koja se pali pomoću senzora svjetla.

Četvrtak je pripao dvjema radionicama koje je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita. Prijepodne je održana radionica modelarstva, dok su popodne istog dana djeca od stiropora izrađivala različita geometrijska tijela. U modelarskoj radionici, djeca su uvježbala uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, tanjuraste brusilice za vanjsku doradu ravnih stranica, te brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Za čvrsto sastavljanje dijelova zdjelice koju su izrađivali, polaznici su koristili brzosušeće ljepilo za drvo. U popodnevnoj radionici obrade sitropopora, učenici su termičkim rezačima od toga laganog materijala rezali i sastavljali prizme, valjke, stošce i piramide. Sve što su izradili u dvije modelarske radionice, polaznici su ponijeli svojim kućama.

Posljednjeg dana ove Ljetne škole, po prvi put je održana i radionica elektrotehnike. Vodio ju je Dragan Stanojević, prof., učitelj tehničke kulture i informatike u OŠ Petra Kružića u Klisu i OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu. Radionica se sastojala od dva dijela. Polaznici su u prvom od njih spajali jednostavne strujne krugove, dok su u drugom izrađivali model semafora s okretnim prekidačem. Konačni uradak je omogućio da se orketanjem ručice prekidača uključuju strujni krugovi sa signalnim svjetlećim diodama, koje su simulirale svjetla na semaforu.

Pored toga, za polaznike škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela s terase zvjezdarnice. Teleskopom su promatrani Mjesec, te planeti Jupiter i Saturn, a viđeni su i komet NEOWISE i Međunarodna svemirska postaja. Predavanja o Sunčevom sustavu i svemirskim letjelicama, te promatranja teleskopom, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Kako je vrijeme za održavanja Ljetne škole bilo pravo ljetno, sve večeri su iskorištene i za tradicionalne šetnje po okolici zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. I ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge.

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x