X
GO

Javno promatranje noćnog neba

  • 1 lipnja 2016
  • Autor: Toni
  • Broj pregleda: 930

U svrhu promicanja astronomije i educiranja javnosti o svemiru i izgledu neba nad nama, Zvjezdano selo Mosor namjerava provesti još jedno javno promatranje noćnog neba teleskopima. Kao i u dva ranija navrata, i ovaj put smo kao lokaciju najpogodniju za provedbu ove astronomske aktivnosti izabrali istočni dio kupališta Bačvice, uz izlaz prema uvali Ovčice. Popularnost toga šetališta, preglednost neba i odsutnost većih izvora svjetlosnog onečišćenja, čini spomenuto mjesto posebno privlačnim za našu svrhu. Promatranje će biti provedeno dana 10. lipnja 2016. g. (petak). Započet će s prvim mrakom (oko 21 sat), a potrajat će do 23 sata.

Namjera nam je privući što više zainteresiranih građana, posebice mladih. Svi koji nam se pridruže, dobit će priliku baciti pogled kroz neki od naših teleskopa, a sve pod stručnim vodstvom astronoma-animatora ZSM-a Zorana Kneza i drugih članova naše Udruge. Izabrane večeri će biti lijepo vidljiva tri sjajna planeta – Jupiter, Mars i Saturn – a i Mjesec će se zateći u fazi u kojoj je posebno zgodan za promatranje.

Kao i uvijek kada je riječ o astronomskim promatranjima, i održavanje ovoga ovisit će o vremenskim uvjetima. Bude li nebo oblačno ili u slučaju jakog vjetra, promatranje će biti odgođeno.

Pozivamo vas da nam se pridružite!

Ispiši
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x