X
GO

Vijesti iz Kino kluba Split

Istaknuti filmski kritičar Jean-Michel Frodon oduševio polaznike radionice u organizaciji Kino kluba Split

  • 7 svibnja 2020
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 456
Vijesti iz Kino kluba Split

Završena je online Radionica filmske kritike pod mentorstvom istaknutog francuskog novinara, urednika, kritičara i pisca Jean-Michela Frodona. Radionica se održavala od 24. do 30. travnja u organizaciji Kino kluba Split. Sedmero polaznika iz četiri različita grada – Splita, Zagreba, Pariza i Londona slušalo je vrijedna izlaganja o praksama filmske kritike, a zatim su slijedili precizne smjernice pišući vlastite osvrte o četiri zadana filma: Vertigo Alfreda Hitchcoka, Markiza O Erica Rohmera, Svjetlost Souleimanea Cissea i Persona Ingmara Bergmana. Napisani tekstovi diskutirani su grupno i individualno te je radionica finalno rezultirala s ukupno dvadeset i osam pisanih vježbi.

Po završetku intenzivnog programa polaznici su podijelili svoje impresije: Erik Lončar pozitivno iznenađen ishodom radionice, osvijestio je novi stil pisanja u filmskoj kritici: „Gospodin Frodon ne samo da je bio od velike pomoći i strpljiv s našim radom i pitanjima, već je i otvorio vrata koja se možda više nikada neće zatvoriti. Uživao sam u svakoj minuti i šteta je što smo se morali rastati.“ Jelena Franušić navodi radionicu kao izvrsno iskustvo „čula sam puno toga po prvi put i Jean-Michel je bio vrlo uspješan u objašnjavanju mnogih važnih koncepata u procesu pisanja. Njegovi komentari na naš rad su bili vrlo konstruktivni i korisni. Sada, kad je sve završilo, mogu reći da još više volim filmove.“ Meghanne Barker također ističe radionicu kao izvrsno iskustvo koje joj je pomoglo da nauči gledati filmove na drugačiji način, izoštravajući vlastitu pažnju u iščekivanju pisanja o njima, te kako sam proces pisanja o filmovima može povećati ili transformirati vlastito razumijevanje filmova. „Bilo je zadovoljstvo raditi sa svim sudionicima čije je pisanje osvijetlilo one elemente u filmovima koje sam sama propustila uočiti.“, ističe. „Stručno i iskustveno znanje koje je g. Frodon podijelio s nama i na nenametljiv način uveo nas u svijet filmske kritike otvorilo mi je um i osvježilo pogled na filmsku umjetnost.“ kaže Andrea Remetin.

Sam voditelj, Jean-Michel Frodon vrlo je sretan zbog mogućnosti vođenja ovakve radionice: „(…) želim pozdraviti sjajan rad Kino kluba Split. Uživao sam u radionici i vjerujem da je dobro prošla za sve sudionike, uključujući i mene. Ali više volim biti fizički prisutan, susresti ljude, voditi „male“ razgovore (ili ne tako male) uz šalicu kave ili čašu vina. Predavanja online (kojih imam poprilično za vrijeme Covid krize) mnogo su napornija od predavanja in presentia. I, što je još važnije, zaista želim da oni koji pohađaju moje radionice mogu pogledati filmove o kojima pišemo u pristojnim uvjetima, s projekcijom na velikom platnu.

Veselimo se budućim radionicama sličnog koncepta, budući je ovaj tip praktičnog rada uz dragocjenu povratnu informaciju mentora iznimno poticajno iskustvo za svakoga tko se bavi pisanjem filmske kritike, ali i pisanjem općenito.

               

Polaznici radionice su bili Miro Frakić, Ružica Eterović, Jelena Bulum, Marina Barun, Meghanne Barker, Erik Lončar i Andrea Remetin

Odabir filmova bio je usklađen s ovogodišnjom programskom cjelinom zajedničkog naziva Enigmatične slike, a gostovanje Jean-Michel Frodona treće je u nizu nakon Večeri filmske analize s Jonathanom Rosenbaumom koje su održane krajem siječnja, te prve online Radionice kinematografije Freda Kelemena sredinom travnja.

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x