X
GO

Festival tehničke kulture 2022. okupio više od 350 učenika OŠ Žnjan-Pazdigrad!

  • 25 studenog 2022
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 130
Festival tehničke kulture 2022. okupio više od 350 učenika OŠ Žnjan-Pazdigrad!

U suradnji s udrugama članicama, gostujućim zajednicama tehničke kulture i osnovnom školom Žnjan-Pazdigrad, Zajednica tehničke kulture grada Splita organizirala je i uspješno provela sve aktivnosti u sklopu Festivala tehničke kulture 2022. Na ovogodišnjem Festivalu, koji se održao 24. i 25. studenoga, 17 radionica tehničkih aktivnosti privuklo je pozornost više od 350 učenika osnovne škole Žnjan-Pazdigrad, škole domaćina Festivala.
U sklopu manifestacije održane su radionice modelarstva i elektrotehnike, 3d olovaka, fotografije, robotike, raketnog modelarstva, elektronike, astronomije, elektrotehnike i Arduino radionica.
Radionicama modelarstva i elektrotehnike prisustvovalo je 45 učenika koji su izrađivali svjetiljke u obliku sova - na konstrukcije od šperploče spajali su elektroničke dijelove primjenjujući pri tom razne vještine (lemljenja, lijepljenja...). Radionice je vodio Zvonimir Lapov-Padovan, voditelj radionica u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.  
Radionice 3 d olovaka okupile su 67 učenika, koji su vješto izradili 3d modele raznih objekata od plastike, na predlošcima za isto. Radionice je vodio tajnik ZTK grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, Tomo Sjekavica, koji je održao i Arduino radionicu.
U sklopu Arduino radionice, 15 učenika savladalo je programiranje u Arduino IDE softveru, te ga uspješno primijenilo za upravljanje određenim elektroničkim elementima.
Na radionici elektrotehnike, koju je vodila Nataša Zvonar, profesorica tehničke kulture i informatike te članica Društva pedagoga tehničke kulture Split, 13 je učenika usvojilo znanja iz elektrotehnike (strujnih krugova) i samostalno izradilo primjer prekidača, serijskog i paralelnog spoja pomoću didaktički neoblikovanih materijala i elektroničkih elemenata.
Fotografsku radionicu održale su Marita Bulimbašić i Maja Prgomet iz Fotokluba Split. Učenike (njih 21) su upoznali s osnovama digitalne fotografije, a potom su održali brzi tečaj fotografiranja mobitelom. Učenici su imali zadatke na temu jeseni i arhitekture.
Na radionicama robotike sudjelovalo je 38 učenika koji su se upoznali s teorijskim osnovama robotike, a po tom samostalno konstruirali i isprogramirali automatska sušila za ruke pomoću Fischertechnik elemenata. Radionicu je vodila Ella Rinčić, stručna suradnica u Zajednici tehničke kulture grada Splita.
Radionice raketnog modelarstva vodio je profesor Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita. 34 učenika usvojilo je raketnu tehniku, te po završetku radionice imalo vlastitu, kompletno opremljenu raketu sa svim potrebnim dijelovima za pravilno funkcioniranje.
Radionicama elektronike prisustvovalo je 29 učenika koji su se upoznali sa svojstvima elektroničkih elemenata te samostalno izradili elektroničke sklopove. Radionica se održala pod mentorstvom profesora tehničke kulture i informatike te člana Društva pedagoga tehničke kulture, Dragana Stanojevića.
U sklopu programa iz astronomije, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez je za 23 učenika održao kratko predavanje o Sunčevom sustavu. Osim s nekim općenitostima vezanima uz tu svemirsku pojavu, upoznao ih je i sa značajem kojega danas u istraživanju Sunčevog sustava imaju međuplanetne svemirske letjelice. Nakon predavanja, iz okolice škole je za sve zainteresirane đake provedeno i astronomsko promatranje neba teleskopom. Promatrani su planeti Jupiter i Saturn, a na posebno traženje djece, teleskop je na kraju bio usmjeren i na sjajni Mars.
Ovogodišnjim Festivalom, Zajednica tehničke kulture grada Splita okupila je 365 učenika osnovnoškolskog uzrasta, kao i vrsne mentore te je ostvarila i nove suradnje s nastavnicima i školom Žnjan-Pazdigrad. Cilj manifestacije je time i ostvaren – zahvaljujući organizatorima, domaćinima i mentorima, te svim sudionicima Festivala, tehničke aktivnosti i tehnička kultura popularizirala se među velikim brojem djece i mladih, stoga svima ovim putem zahvaljujemo!

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x