X
GO

Festival tehničke kulture „Tehnifest 2023.“ okupio 280 učenika OŠ Sućidar!

  • 17 studenog 2023
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 1194
Festival tehničke kulture „Tehnifest 2023.“ okupio 280 učenika OŠ Sućidar!

U suradnji s udrugama članicama, gostujućim zajednicama tehničke kulture i Osnovnom školom Sućidar, Zajednica tehničke kulture grada Splita organizirala je i uspješno provela sve aktivnosti u sklopu Festivala tehničke kulture „Tehnifest 2023.“. Na ovogodišnjem Festivalu, koji se održao 15. i 16. studenog, ukupno 17 radionica tehničkih aktivnosti privuklo je pozornost 280 učenika Osnovne škole Sućidar, škole domaćina Festivala.
U sklopu manifestacije održane su sljedeće radionice: modelarstvo i elektrotehnika, raketno modelarstvo, robotika, modeliranje 3D olovkama, radionica „Mali inženjeri“, elektronika i elektrotehnika, mehanika, astronomija te Arduino radionica.
Na radionicama modelarstva i elektrotehnike učenici su izrađivali svjetiljke u obliku sova – na konstrukcije od šperploče spajali su elektroničke dijelove primjenjujući pritom razne vještine (lemljenja, lijepljenja...). Radionice je vodio Zvonimir Lapov-Padovan, voditelj radionica u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture. Na radionicama modeliranja 3D olovkama učenici su na temelju 2D predložaka vješto izradili 3D modele naočala, držača za ubruse, leptira, gitare i dr. Radionice je vodila Lucija Andrea Skočić, stručna suradnica ZTK grada Splita.
Radionice robotike vodio je Jozo Pivac, predsjednik Udruge za robotiku „Inovatic“, s predavačima Josipom Stepincem i Ivanom Stepincem. Učenici su uz pomoć digitalnih uputa složili LEGO konstrukciju jednostavnog robotskog vozila te su spojili mehanizme prijenosa gibanja i elektroničke dijelove. Nakon toga je slijedio zabavni dio programiranja robotskog vozila na robotskoj stazi.
Radionice raketnog modelarstva vodio je Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita i član DPTK Split. Učenici su usvojili raketnu tehniku te su po završetku radionice imali vlastitu, kompletno opremljenu raketu sa svim potrebnim dijelovima za pravilno funkcioniranje.
Predavač Tomo Sjekavica, tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovnik i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, održao je dvije radionice – elektrotehnike i elektronike. Na radionici „Mali inženjeri“ polaznici su gradili motorizirane modele ptica, kameleona, automobila, vlakova, bušilica, satelita i drugih. Na taj su način razvijali motoričke sposobnosti i kreativnost. Na drugoj radionici koju je održao, prezentirao je Arduino tehnologiju, razne vrste Arduino razvojnih pločica, te projekata koji se mogu realizirati pomoću Arduina. Zatim je uz praktičan rad polaznika demonstrirao spajanje i kontroliranje osnovnih elektroničkih komponenti. Polaznici su stekli osnovna znanja u području elektrotehnike, elektronike i komunikacija. Jedan od zadataka bio je i izrada semafora uz pomoć Arduino Uno pločice i ostalih elektroničkih komponenti.
Miroslav Dujmović (KMT Elektrotehničar (ETŠ Split)) održao je dvije radionice elektrotehnike, u kojima su učenici usvojili znanja o elementima strujnoga kruga, tehnologiji izrade tiskanih pločica, senzorima i dr. te su simulirali električne sheme na računalu i spajali ih na didaktičkoj opremi.
U sklopu programa iz astronomije, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor, Zoran Knez, učenicima je održao kratko predavanje o Sunčevom sustavu. Osim s nekim općenitostima vezanima uz tu svemirsku pojavu, upoznao ih je i sa značajem kojega danas u istraživanju Sunčevog sustava imaju međuplanetne svemirske letjelice. Nakon predavanja, iz okolice škole je za sve zainteresirane đake provedeno i astronomsko promatranje neba teleskopom, kojim su promatrani planeti Jupiter i Saturn.
Ovogodišnjim Festivalom, Zajednica tehničke kulture grada Splita okupila je 280 učenika osnovnoškolskog uzrasta, kao i vrsne mentore te je ostvarila i nove suradnje s nastavnicima i školom Sućidar. Cilj manifestacije je time i ostvaren – zahvaljujući organizatorima, domaćinima i mentorima te svim sudionicima Festivala, tehničke aktivnosti i tehnička kultura popularizirala se među velikim brojem djece i mladih. Oni su potaknuti da se uključe u neke od brojnih tehničkih aktivnosti koje se nude, kako za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, tako i za dodatno obrazovanje.

Ispiši
Kategorije: Novosti, Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x