X
GO

Radionice modelarstva i robotike za učenike OŠ Spinut

Aktivnosti Zajednice tehničke kulture grada Splita na ovogodišnjem Festivalu znanosti

  • 24 svibnja 2021
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 1192
Radionice modelarstva i robotike za učenike OŠ Spinut

U organizaciji Sveučilišta u Splitu, u vremenu od 10. do 15. svibnja je održan ovogodišnji Festival znanosti Split. U sklopu te manifestacije, Zajednica tehničke kulture grada Splita je u suradnji sa splitskom OŠ Spinut provela dvije radionice tehničkih aktivnosti za učenika drugih i četvrtih razreda. Najprije je upriličena radionica modelarstva, koju je uz asistenciju djelatnika Zajednice vodio predsjednik Zajednice Martin Olujić. Djeca su tijekom dva školska sata od šperploče izradila jednostavan držač za ubruse. Pri tom su se koristili strojevima za obradu drva (Unimat), ali i ručnim alatom poput turpija i brusnih pločica. Dijelove su na kraju učvrstili ljepilom za drvo, te su gotove radove ponijeli sobom. Cilj radionice je bio upoznati učenike s osnovnim operacijama obrade drva i razviti u njih zanimanje prema tehničkim djelatnostima.

Potom je bila održana i radionica robotike, pod vodstvom Elle Rinčić, stručne suradnice u Zajednici, te Marinka Vrčića, studenta pete godine splitskog FESB-a i vanjskog suradnika Zajednice. U okviru te radionice, djeca su podučavana grafičkom programiranju. Učenici su učili upravljati robotima mBot, a na kraju radionice su svoja znanja pokazali u utrci u kojoj je pobijedio onaj par učenika koji je uspio programirati robota da u učionici svlada prostor kretanjem ravno, te da se nakon pređene crte zaustavi. To nije bio nimalo lak zadatak, jer je trebalo dobro procijeniti duljinu učionice, brzinu kretanja i vrijeme zaustavljanja. U ove dvije radionice je sudjelovalo ukupno četrdesetak učenika OŠ Spinut. U organizaciji radionica je sudjelovala pedagoginja škole Fadila Zoranić i učiteljice razredne nastave. Prilikom provedbe radionice, poštovane su epidemiološke mjere propisane od strane Stožera civilne zaštite RH.

Pored toga, dio ponude Zajednice u sklopu Festivala znanosti Split, bio je i niz didaktičkih video uradaka pod nazivom Video škola robotike, dostupnih na internetskoj adresi http://www.ztk-split.hr/skole-i-tecajevi. Video školu robotike izrađuju vanjski suradnici Zajednice Ivan Sičaja, Stjepan Mikulić i Marinko Vrčić. Oni su i članovi Udruge za robotiku Split – FESB, koja je članica Zajednice tehničke kulture grada Splita.

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x