X
GO

U OŠ „Visoka" službeno završen ciklus održavanja modelarskih radionica u splitskim osnovnim školama

  • 21 listopada 2022
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 740
U OŠ „Visoka" službeno završen ciklus održavanja modelarskih radionica u splitskim osnovnim školama

Jučerašnjim je danom, 20. listopada, službeno završen ciklus održavanja radionica modelarstva uporabnih tehničkih tvorevina u splitskim osnovnim školama. Posljednja radionica održana je u osnovnoj školi „Visoka“, na kojoj je sudjelovalo 50 učenika sedmih razreda iste škole. Učenici su se, u sklopu radionice, upoznali s izradom tehničkih tvorevina od šperploče. Unaprijed označene pozicije izrezivali su ubodnom pilom, a potom su završne dorade obavili pomoću raznih alata.
S obzirom na to da učenici za vrijeme piljenja dugo zauzimaju položaje na koje inače nisu naviknuli, obavezno se u pauzi malo i razgibaju. Na taj način se u radionice, osim tehničke kulture, implementiraju i sadržaji tjelesne i zdravstvene kulture.
Osim pravilne uporabe alata i strojeva te zaštite na radu, voditelj radionice učenicima prenosi i iskustvena i teorijska znanja, primjerice - kako po oznakama brusnog papira znati koji papir odabrati u određene svrhe, koju vrstu brusnog papira primjenjivati na određenim materijalima, kako razlikovati ljepila za drvo, koliko se zaista dugo ljepilo suši... Konačan proizvod kojeg učenici sami izrade, sa sobom odnose kući za uspomenu ili za stvarnu namjenu (držač za ubruse).
Voditelj svih modelarskih radionica bio je profesor Martin Olujić, član Društva pedagoga tehničke kulture Split i predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita. Na radionicama u osnovnoj školi „Visoka“ asistirali su mu Ksenija Perišić, nastavnica tehničke kulture u OŠ „Visoka“ i članica DPTK Split te Ante Milić, predsjednik udruge „Meštri o' tehnike“ i član DPTK Split.
Sve radionice provele su se u organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Split uz podršku Zajednice tehničke kulture grada Splita, a istima se obuhvatilo 174 učenika osnovnih škola na području grada Splita. Radionice su provedene s ciljem  promicanja tehničkih djelatnosti po osnovnim školama, uključivanja učenika osnovnih škola u tehničke aktivnosti te educiranja i učenika i nastavnika u području modelarstva kao dijela tehničke kulture.

Ispiši
Kategorije: Novosti, Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x