X
GO

U ZTK grada Splita obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

  • 10 veljače 2024
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 690
U ZTK grada Splita obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Dana 11. veljače diljem svijeta se obilježava Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Ovim danom nastoji se istaknuti važnost žena u znanosti i njihovih izuma.
S ciljem upoznavanja i osvještavanja izuma koje su osmislile žene, ali i poticanja djevojaka na početak ili nastavak bavljenja tehničkim zanimanjima, današnjim smo radionicama u Zajednici tehničke kulture grada Splita pridodali sljedeće sadržaje: važnost obilježavanja navedenog datuma, izumi općenito i važnost izuma, poznate žene u znanosti kroz povijest te njihovi izumi, zanimljivosti i specifični detalji iz života pojedinih žena u znanosti.
Obilježavanju Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti prisustvovalo je 50-ak učenika, koji su usvojili određena znanja, a posebno su ih se dojmile činjenice, primjerice: kako je Amelia Earhart nestala prilikom leta, kako je Margaret A. Wilcox izumila perilicu u koju se moglo stavljati i posuđe i odjeća, kako je Jane Goodall otkrila da se čimpanzin DNK od čovjekovog razlikuje samo u 2% te kako je Adu Lovelace majka usmjeravala u znanost od malih nogu, da ne "odluta" u umjetničkom području kao otac...
Kako bismo istaknuli važnost Ade Lovelace, zbog samih radionica robotike,  učenici su sastavili i isprogramirali jednostavnije zadatke vezane za upravljanje elektroničkim elementima. Sadržaje smo obuhvatili provjerom naučenog zanimljivim kvizom u Kahoot-u, koji su sastavili učenici. Radionice je vodila stručna suradnica ZTK grada Splita, Lucija Andrea Skočić.

Ispiši
Kategorije: Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x