X
GO

Uručene nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. g.

  • 19 prosinca 2023
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 878
Uručene nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. g.

Prošlog petka, 15. prosinca, u prostorijama Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) u Zagrebu je održana svečanost uručenja Nagrade HZTK-e za 2022. godinu. Nagrade su uručene zaslužnim djelatnicima s područja tehničke kulture u našoj zemlji. Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, pet pojedinačnih nagrada za rad u 2022. godini, te još pet skupnih nagrada također za prošlu godinu.
Martin Olujić iz Splita je dobitnik nagrade za životno djelo za znakovit i trajan doprinos znanstvenom, stručnom, pedagoškom i organizacijskom djelovanju u tehničkoj kulturi u Republici Hrvatskoj.
Kao pojedinci, nagrađeni su: Ivan Dejanović, dipl. inž. elektrotehnike, Rokovci – Andrijaševci, Danko Kočiš iz Đakova, Josip Marasović, mag. oec. iz Splita, Antun Petrlić, prof. PTO-a iz Bjelovara, te Maja Prgomet iz Splita. Skupne nagrade su, pak, uručene Astronomskoj udruzi Zadar, Fotoklubu Zagreb, Jedriličarskom klubu Zenta iz Splita, III. osnovnoj školi Varaždin, te Zajednici tehničke kulture Grada Belog Manastira.
Dobitnicima su nagrade uručili predsjednik Odbora za Nagradu HZTK-e Bogomir Hren, predsjednik HZTK-e Damir Tomić i glavna tajnica HZTK-e Zdenka Terek.
Među dobitnicima je i nekoliko zaslužnih osoba i udruga iz Splita.
Nagradu HZTK za životno djelo je dobio Martin Olujić, umirovljeni učitelj tehničke kulture i fizike, koji trenutno obnaša dužnost predsjednika Zajednice tehničke kulture grada Splita. Nagrađen je za znakovit i trajan doprinos stručnom, pedagoškom i organizacijskom djelovanju u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske. Olujić je cijeli radni vijek posvetio obrazovanju djece, posebice na polju tehničke kulture, u prvom redu kao učitelj tehničke kulture i fizike, a potom i kao ravnatelj OŠ Kman-Kocunar. Pored profesionalnog rada, Olujić veliki dio svog slobodnog vremena provodi radeći s djecom i mladima, promičući tako izvannastavne i izvanškolske tehničke aktivnosti. U brojnim radionicama koje je osmislio, organizirao i proveo tijekom godina, djeca su stjecala znanja i vještine iz raketnog i zrakoplovnog modelarstva, brodomodelarstva, fotografije, robotike, elektronike i elektrotehnike, programiranja i automatike i maketarstva.
Jedna od godišnjih nagrada HZTK za prošlu godinu je dodijeljena i Josipu Marasoviću, članu Jedriličarskog kluba Zenta, u kojem on djeluje kao instruktor i voditelj programa jedriličarskog modelarstva za djecu i mlade. Nagrađen je za doprinos razvitku tehničke kulture i popularizaciji jedriličarstva u Republici Hrvatskoj. Marasović je voditelj klase DF65 za Hrvatsku, te je zadužen za osiguravanje neometanog rada klase, razvijanje novih programa na temelju ostvarenih rezultata i svih aktivnosti unutar klase, podnošenje radnih verzija svih programa na odobravanje i povećanje broja primarnih korisnika - djece i mladih, instruktora i mentora.
Godišnju nagradu HZTK za pojedince je dobila i Maja Prgomet, višestruko nagrađivana fotografkinja i fotoreporterka, prva žena na čelu Foto kluba Splita u 111 godina dugoj povijesti te udruge.
Nagrada joj je dodijeljena za doprinos razvitku tehničke kulture i popularizaciji fotografskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj. Prgomet je jedna od osnivačica fotografskog natjecanja „Split fotomaraton“, osnivačica splitskog festivala fotografije „Split Format“, voditeljica globalne humanitarne inicijative „Help Portrait“ za Split, osnivačica prvog splitskog međunarodnog salona fotografije „SPLIT FOTO SALON“ te jedna od organizatorica „Splitske.tiramole“ – izložbe mladih neafirmiranih fotografa.
Godišnja nagrada HZTK za pravne osobe je za prošlu godinu dodijeljena i Jedriličarskom klubu Zenta i to za doprinos razvitku tehničke kulture i popularizaciji jedriličarstva u Republici Hrvatskoj. JK Zenta je tijekom 2022. godine ostvario niz značajnih uspjeha na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Izvrsne rezultate su polučili i na velikim međunarodnim natjecanjima: zauzeli su 1. i 8. mjesto na IOM Open Malta, 1. i 4. mjesto na IOM Open Mađarska, 2. mjesto na IOM Open Španjolska, te 1., 2., 3. i 5. mjesto na PreWorlds Rogoznica, sve u kategoriji jednometarskih jedrilica.
Od srca čestitamo svim dobitnicima!

Ispiši
Kategorije: Novosti, Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x