X
GO

Zaključeni Dani tehničke kulture 2022. u OŠ Manuš!

  • 9 prosinca 2022
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 272
Zaključeni Dani tehničke kulture 2022. u OŠ Manuš!

Zajednica tehničke kulture grada Splita je u suradnji s udrugama članicama - Društvom pedagoga tehničke kulture Split i Zvjezdanim selom Mosor - te splitskom osnovnom školom „Manuš“, 7. i 8. prosinca 2022. u toj školi provela druge Dane tehničke kulture 2022. U radionicama tehničkih aktivnosti, te predavanju iz astronomije i noćnom promatranju neba teleskopom, sudjelovalo je više od 380 učenika OŠ Manuš.
Provedene radionice su uključivale sljedeća područja tehničke kulture: modelarstvo, robotiku, elektrotehniku i astronomiju. Radionica modelarstva održana je pod mentorstvom profesora Martina Olujića, člana DPTK Split i predsjednika ZTK grada Splita. Radionici je prisustvovalo 18 učenika različitog uzrasta, koji su izrađivali jednostavne uporabne predmete (držač za ubruse) pomoću ubodnih pila i odgovarajućih alata.
Na radionicama robotike 42 učenika je usvojilo teorijska znanja iz područja mehanike, elektronike i programiranja, te ista praktično primijenilo u izradi automatiziranih, programiranih uređaja. Radionicu je održala stručna suradnica u Zajednici tehničke kulture grada Splita, Ella Rinčić.
Radionici elektrotehnike, koju je moderirao predsjednik udruge Meštri o' tehnike i član DPTK Split, Ante Milić, priustvovalo je 17 učenika viših razreda OŠ Manuš. U sklopu radionice učenici su usvojili osnovne pojmove vezane za strujni krug, LED diode, otpornike, baterije, vodiče, prekidače i lemljenje, a potom su, od raznih elektroničkih elemenata, i izradili funkcionalne modele.
Astronomsko predavanje o zviježđima, popraćeno upoznavanjem sa zvjezdanim nebom i promatranjem svemirskih objekata teleskopom, vodio je astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor, Zoran Knez, uz asistenciju dugogodišnje članice Udruge Stelle Vješnice.
Nakon održanog predavanja o zviježđima, sa školskog igrališta je provedeno i kratko promatranje neba teleskopom, koje je okupilo više od 100 zainteresiranih promatrača. Promatrani su planet Jupiter i njegovi mjeseci, te naš Mjesec, koji je te večeri bio pun. Svesrdnu pomoć u realizaciji i organizaciji programa Danâ tehničke kulture, pružila je nastavnica tehničke kulture i informatike u OŠ Manuš Katica Jukić, koja je u školi i voditeljica astronomske sekcije.
DTK u OŠ „Manuš“ peta je po redu manifestacija, koja je u tekućoj godini održana s ciljem promocije i promidžbe tehničke kulture i tehničkih djelatnosti među djecom i mladima. Navedenim manifestacijama obuhvaćeno je više od 1500 djece i mladih.

Ispiši
Kategorije: Novosti, Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x