X
GO

Dani tehničke kulture 2023. u OŠ "Dobri"

  • 16 listopada 2023
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 785
Dani tehničke kulture 2023. u OŠ "Dobri"

U dane 26. i 27. listopada 2023. g., u splitskoj osnovnoj školi "Dobri" će biti održana još jedna u nizu manifestacija pod nazivom Dani tehničke kulture. Te manifestacije organizira i provodi Zajednica tehničke kulture grada Splita, u suradnji s udrugama članicama i osnovnim školama u Splitu i okolici. U sklopu Danâ tehničke kulture 2023. u OŠ „Dobri“, svi zainteresirani učenici i učitelji škole će imati priliku sudjelovati na raznovrsnim radionicama iz područja modelarstva, robotike, raketnog modelarstva, modeliranja 3D olovkama, te uporabe mikrokontrolera Arudino.
Dana 26. listopada će biti održane tri radionice, sve tijekom prve nastavne smjene. Radionicu modelarstva će voditi Martin Olujić, predsjednik ZTK grada Splita i član Društva pedagoga tehničke kulture Split. Učenici će od lagane šperploče ručno i uz pomoć strojeva prilagođenih uzrastu izrađivati različite uporabne predmete, usvajajući pri tom vještine potrebne za pravilno rukovanje alatima za obradu drva.
Istovremeno s radionicom modelarstva, bit će provedena i radionica modeliranja 3D olovkom. Nju će voditi Lucija Andrea Skočić, stručna suradnica u ZTK grada Splita. Izrađujući različite modele ručnim "3D printanjem", učenici će razvijati motoričke vještine, svoju kreativnost i logički način razmišljanja.
Posljednja radionica prvog dana manifestacije, bit će ona raketnog modelarstva. I nju će voditi Martin Olujić, a osim što će biti upoznati s osnovama raketne tehnike i načelima rada raketa, polaznici će izraditi i jednostavni model rakete s padobranom ili vrpcom.
Dana 27. listopada su na programu dvije završne radionice, obje prijepodnevne. Prva od njih će biti radionica uporabe mikrokontrolera Arduino, koju će voditi Ante Vlah, nastavnik elektrotehničke skupine predmeta i voditelj Kluba mladih tehničara pri Elektrotehničkoj školi u Splitu. Djeca će u sklopu te radionice pored ostalog upoznati računalne razvojne procese i pozadinsku logiku tih procesa, te samostalno oblikovati programe u Arduino IDE softveru.
Posljednja radionica ovih Danâ tehničke kulture u OŠ "Dobri" bavit će se robotikom. I nju će voditi Lucija Andrea Skočić, a učenici će usvojiti pravila sigurne i etičke primjene robota, te izrađivati vlastite programe za upravljanje uređajima.
Dani tehničke kulture su manifestacija koja se održava s ciljem upoznavanja djece i mladih s tehničkim djelatnostima i razvijanja vještina neophodnih za uključivanje u taj društveni segment. Polaznicima radionica se daje prilika da pod stručnim vodstvom mentora sami izrade različite tehničke tvorevine, pri tom se i dobro zabavljajući.

Ispiši
Kategorije: Novosti, Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x