X
GO

Dodijeljene nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2021. g.

  • 14 lipnja 2022
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 512
Dodijeljene nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2021. g.

Prošlog tjedna je u prostorijama Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) u Zagrebu održana svečana dodjela javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrada HZTK-e. Nagrade su dodijeljene zaslužnim djelatnicima s područja tehničke kulture u našoj zemlji. Dodijeljana je jedna nagrada za životno djelo, pet pojedinačnih nagrada za rad u 2021. g., te još pet skupnih nagrada također za prošlu godinu. Antica-Marija Lovrić iz Splita je dobitnica nagrade za životno djelo za znakovit i trajan doprinos znanstvenom, stručnom, pedagoškom i organizacijskom djelovanju u tehničkoj kulturi u Republici Hrvatskoj. Kao pojedinici, nagrađeni su Ivica Nikolac iz Rijeke, Janko Radigović iz Samobora, Kristina Špoljar Petrović iz Varaždina, Zoran Vukić iz Kaštel Lukšića, te Miodrag Zdravčević iz Osijeka. Skupne nagrade su, pak, uručene Društvu inovatora DIATUS iz Splita, Društvu pedagoga tehničke kulture Varaždin, Fotoklubu „Faros“ iz Starog Grada, Fotoklubu „Split“, te Ronilačkom klubu Crveno jezero Imotski. Dobitnicima su nagrade uručili predsjednik Odbora za Nagradu HZTK-e Bogomir Hren, predsjednik HZTK-e Damir Tomić i glavna tajnica HZTK-e Zdenka Terek. Među dobitnicima je i nekoliko zaslužnih osoba i udruga iz Splitsko-dalmatinske županije.

Antica-Marija Lovrić je cijeli svoj pedagoški radni vijek nesebično stavljala na raspolaganje svoja znanja i iskustva kroz javni rad na području znanosti, prosvjete i tehničke kulture, davši tako veliki i neprocjenjiv doprinos obrazovanju mladih, te promociji i popularizaciji tehničke kulture. Izuzetne organizacijske sposobnosti, socijalne kompetencije i inovativne ideje, bile su odlika njezina rada. Tijekom 35-godišnjeg pedagoškog rada ostavila je neizbrisiv trag u nekoliko srednjih škola u Splitu. Kao profesorica informatike i ravnateljica dviju škola u Splitu, poticala je rad u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, usavršavanje profesora, primjenu ICT u svim djelatnostima škola, osnivanje udruga mladih informatičara, pripremu nadarenih učenika za natjecanja, a posebno informatičara preko kojih je ostvarila dugogodišnju suradnju s Hrvatskim savezom informatičara. Ta je suradnja urodila izvrsnim rezultatima učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima. Pored toga, Antica-Marija Lovrić je dugo vremena obnašala i dužnost predsjednice Zajednice tehničke kulture grada Splita, a dugogodišnja je članica i upravnog odbora udruge Zvjezdano selo Mosor.

Zoran Vukić, prof. politehnike, učitelj je tehničke kulture u zvanju savjetnika u OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice. Istaknuti je voditelj odgojno-obrazovnih programa iz područja tehničke kulture, u kontinuitetu od 2003./2004. godine. Voditelj je Kluba mladih tehničara pri OŠ kneza Trpimira i predsjednik Udruge Mladi robotičari Split, te predsjednik kategorije Soccer Weight i Soccer Open. Nagrada HZTK-e za 2021. g. mu je dodijeljena za ostvarene zapažene rezultate u radu s djecom i mladima u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, stručni rad i promicanje tehničke kulture u udrugama tehničke kulture, te za međunarodnu promidžbu Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.

Društvo inovatora DIATUS iz Splita je nagrađeno skupnom nagradom HZTk-e za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Splitskodalmatinske županije, te državnoj i međunarodnoj promidžbi inovatorstva. U 2021. godini društvo DIATUS je organiziralo 31. natječaj za najbolju inovaciju Dalmacije, sudjelovalo na domaćim i inozemnim izložbama inovacija AGRO ARCA, Pronalazaštvo u Srbiji, ISIF u Turskoj, ARCA u Zagrebu, IWIS u Poljskoj, te izložbi Bjelovar 2021. Na poziv Centra za inovacije i transfer tehnologije iz Rijeke, a u cilju približavanja inovacija akademskoj zajednici, DIATUS je sudjelovao i na 5. hrvatskoj izložbi inovacija u građevinarstvu ADRIATECH Rijeka 2021.

U 2021. godini Fotoklub Split je obilježio 110. obljetnicu osnutka, te je tom prigodom organizirao izložbu pod nazivom „110. godina Fotokluba Split – velika retrospektiva“ u okviru koje su bili izloženi brojni arhivski materijali, bogata fotooprema i korespondencija kluba kroz povijest koja svjedoči o važnosti postojanja Fotokluba za kulturni i umjetnički život grada Splita. Fotoklub Split je nagrađen za dugogodišnji doprinos promicanju i unapređivanju fotografije, tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, te međunarodnoj promidžbi hrvatske fotografije.

Fotoklub Faros iz Starog Grada je nagrađen za doprinos promicanju i unaprjeđivanju fotografskog stvaralaštva, te razvijanju tehničkih znanja i vještina djece i mladih. Ronilačkom klubu Crveno jezero Imotski, skupna nagrada HZTK-e je, pak, uručena za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture, te za značajna postignuća u području ronilaštva.

Ispiši
Kategorije: Novosti
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x