X
GO

Održani Dani tehničke kulture 2023. u OŠ "Blatine-Škrape"

  • 25 svibnja 2023
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 1324
Održani Dani tehničke kulture 2023. u OŠ "Blatine-Škrape"

Prva ovogodišnja manifestacija pod nazivom Dani tehničke kulture, održana je od 24. do 25. svibnja 2023., u osnovnoj školi „Blatine-Škrape“. Nizom radionica tehničkih aktivnosti, organiziranih za učenike škole „Blatine-Škrape“, obuhvaćeno je pedesetak učenika nižih i viših razreda osnovne škole.
Navedene manifestacije organizira i provodi  Zajednica tehničke kulture grada Splita, u suradnji s udrugama članicama i osnovnim školama u Splitu i okolici.
DTK 2023. otvorili su, 24. svibnja, Tomislav Nikolić, tajnik ZTK grada Splita, Sandra Ćalušić, nastavnica tehničke kulture u OŠ „Blatine-Škrape“ i Nives Ruščić, ravnateljica škole, pozdravivši prisutne učenike prigodnim riječima.
Prva radionica organizirana u sklopu DTK 2023. bila je radionica robotike, koju je vodila stručna suradnica u Zajednici tehničke kulture grada Splita, Ella Rinčić. Na radionicama, učenici su se upoznali s pojmovima iz područja mehanike, elektronike i programiranja, podijelili su uloge u skupinama po dodijeljenim zadatcima  (konsturiranje, programiranje, povezivanje sa sučeljem, izrada vodiča) te su u konačnici samostalno izradili automatizirana sušila za ruke.
Istoga dana, održana je i radionica osnova elektrotehnike, koju je vodio učitelj tehničke kulture i predsjednik udruge Meštri o' tehnike, Ante Milić. Učenici su usvojili osnovne pojmove iz područja elektrotehnike, te su kroz praktične primjere upoznali elektromagnetizam.
Sutradan su održane još dvije radionice, radionica 3d tehnologija – „3d olovke“ i radionica modelarstva. Radionicu 3d olovaka održala je Ella Rinčić, a učenici su kroz navedenu savladali primjenu 3D tehnologije u području 3D modeliranja (pomoću 3D olovaka) te su na 2D predlošcima oblikovali 3D modele, razvijali maštu, kreativnost, inovativnost i tehničke kompetencije.
Radionica modelarstva održana je pod mentorstvom profesora Martina Olujića, predsjednika ZTK grada Splita. Učenici su uspomoć Unimata i raznih alata, ispilili i obradili dijelove šperploče kako bi dobili funkcionalne držače za školski pribor, koje su po završetku radionice nosili sa sobom kućama. Radionicom modelarstva ujedno smo i „zatvorili“ Dane tehničke kulture 2023. u OŠ „Blatine-Škrape“.
Ova manifestacija samo je jedna u nizu planiranih za 2023. godinu. Dani tehničke kulture manifestacija je koja se održava s ciljem upoznavanja djece i mladih s tehničkim djelatnostima, isticanja važnosti tehničke kulture te poticanja svih građana da se uključe u rad, samostalno izrade tehničke tvorevine, a pri tom se i dobro zabave.

Ispiši
Kategorije: Novosti, Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x