X
GO

Radionice tehničkih aktivnosti u sklopu Festivala znanosti 2023.

  • 28 travnja 2023
  • Autor: Zoran
  • Broj pregleda: 762
Radionice tehničkih aktivnosti u sklopu Festivala znanosti 2023.

Zajednica tehničke kulture grada Splita u suradnji s OŠ „Spinut“ i udrugama članicama - Zvjezdano selo Mosor i Udruga za robotiku „Inovatic“, pridružila se organizaciji i provedbi raznolikih aktivnosti u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti!
Organizacijom radionica kod mladih se nastojala potaknuti motivacija za istraživanje, stjecanje novih znanja te općeniti „ulazak“ u veliki svijet znanosti i umjetnosti! Festival znanosti 2023. održao se od 24. do 28. travnja u organizaciji Sveučilišta u Splitu, na temu „Priroda i društvo“.

Festival su, u OŠ „Spinut“, otvorili tajnik ZTK grada Splita, Tomislav Nikolić i pedagoginja Fadila Zoranić, 26. travnja.
Održane radionice prvoga dana obuhvatile su raznolike aktivnosti na području 3D tehnologija. Učenici četvrtog razreda savladali su primjenu 3D tehnologije u području 3D modeliranja (pomoću 3D olovaka) te su na 2D predlošcima oblikovali 3D modele, razvijali maštu, kreativnost, inovativnost i tehničke kompetencije.
Nakon radionice 3D olovaka, za nekolicinu učenika šestog razreda i njihove učiteljice, priredili smo i kratko predavanje o 3D tehnologijama s naglaskom na CAD i CAM programe, 3D modeliranje i 3D ispis!
27. travnja, za učenike šestog razreda OŠ „Spinut“ održali smo radionice automatike, koje se sustavno provode kroz projekt „Bilo kuda STEM svuda“. Projekt „Bilo kuda STEM svuda“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a namijenjen je jačanju kapaciteta OCD-a (organizacija civilnog društva) te popularizaciji STEM–a među mladima. Vrijednost projekta je 1.980.693,34 kn, a trajanje projekta je 24 mjeseca (od 13.7.2021. do 13.7.2023.).
Učenici (i učiteljice) su kroz navedene radionice upoznali robotiku kao multidisciplinarnu primijenjenu tehničku znanost te područja koja obuhvaća. Uspomoć potrebnih tehničkih sredstava, materijala i alata, samostalno su oblikovali automatizirane uređaje, koje su potom i programirali kako bi funkcionalno obavljali određene radnje! Radionice automatike, 3D olovaka i predavanje o 3D tehnologijama, održala je Ella Rinčić, stručna suradnica u Zajednici tehničke kulture grada Splita.
28. travnja, za učenike šestog razreda organizirana je radionica robotike koju je održala vanjska suradnica ZTK grada Splita, Josipa Šimunović. Navedenom radionicom smo ujedno obilježili i posljednji dan aktivnosti u sklopu Festivala znanosti 2023.
Učenici su u sklopu radionice usvojili sva potrebna teorijska znanja vezana za upravljanje micro:bitom te su isto primijenili u sučelju za programiranje već gotovih modela robota. Usvojeno su testirali u praktičnom dijelu pri izradi programa za rješavanje različitih zadataka, te su pokazali kako se uz dobru zabavu najbolje uči!
Ispiši
Kategorije: Novosti, Događanja
Tagovi:

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x