X
GO
Članice » Astronomija » Udruga Details
  

ZVJEZDANO SELO MOSOR - ZNANOST, KULTURA, UMJETNOST

  • Sjedište: Šimićeva 50, 21000 Split.
  • Osobe ovlaštene za zastupanje: Goran Sučić, Kamilo Čuljak, Tomislav Nikolić
  • Kontakt osoba: Tomislav Nikolić, 098/217-849
  • e-mail:

    info@zvjezdano-selo.hr

May be an image of 1 person, standing, twilight and sky

Zvjezdano selo Mosor je nevladina, neprofitna udruga koja okuplja predškolce, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i građane na svojim programima. Udruga organizira malu školu atronomije za školski uzrast, zimske, proljetne i ljetne škole astronomije, školu u prirodi, razne radionice iz područja tehničke kulture, predavanja, seminare i promatranja. Ciljevi naših programa su edukacija novih naraštaja, poboljšanje kvalitete življenja mladeži, neposredan rad s mladima u svrhu sprječavanja asocijalnih i ovisničkih ponašanja, te poticanje kreativnog stvaralaštva mladih. Udruga ima 50 članova, a od kojih je polovica mlađa od 18 godina. Udruga djeluje u sastavu Zajednice tehničke kulture grada Splita.

Zvjezdano selo Mosor nalazi se na brdu Makirina, na 700 m nadmorske visine, a na dohvat urbanoj sredini. Od Splita je udaljeno 22 km. Dobri klimatski uvjeti, čist zrak i lijep pogled daju prednost u boravku i smještaju iako je objekt prvenstveno namijenjen za edukaciju mladeži iz astronomije, ekologije, povijesti, geografije, meteorologije, umjetnosti i raznih područja tehničke kulture.

May be an image of 8 people, people standing, people sitting and indoor

Osim na popularizaciji i promicanju astronomije već dvadeset godinu organiziramo i program Škole u prirodi za učenike osnovnih i srednjih škola, kroz koji je prošlo više od 10000 učenika. U našoj ponudi su i jednodnevni i višednevni boravci organiziranih grupa s noćenjem, kao i mogućnost upoznavanja okoliša i planinarenja.

May be an image of 9 people, people standing and outdoors

Do objekta Zvjezdanog sela Mosor može se doći osobnim automobilom u pravcu: Split-Žrnovnica-Gornje Sitno, a gradskim prijevozom autobusom br. 28 (Promet Split).

Zvjezdarnica na Mosoru obuhvaća prostor od 640 m2

  • prizemlje (mala dvorana, 4 spavaće sobe, kuhinja, učionica, sanitarni čvorovi, prostor za kreativne radionice za 40 sudionika, ured dežurnog)
  • prvi kat (velika polivalentna dvorana sa mogućnošću okupljanja većeg broja učesnika cca 120 osoba opremljena najsuvremenijom opremom za prezentacije, šank sa čajnom kuhinjom, separe za 10 osoba, spavaonica sa 26 ležajeva, sanitarni čvorovi s kupaonicama)
  • promatračka terasa - veličine 200 m2, na kojoj se nalazi trometarska kupola opremljena s više manjih teleskopa za dnevno i noćno promatranje.

May be an image of 12 people, people standing and outdoors

Za potrebe astronomije u trometarskoj kupoli se nalazi više teleskopa koji se po potrebi iznose se na osmatračku terasu, te koji zadovoljavaju potrebe edukacije početnika.

May be an image of 6 people, people standing, footwear, tree and outdoors

Objekt može zadovoljiti smještaj noćenja i prehrane za 30 osoba. Cijena smještaja, boravka i usluga koje pruža pojedini program, ugovara se prilikom dogovora o terminu.

May be an image of 7 people, people walking, people standing and outdoors

Više o Zvjezdanom selu Mosor možete doznati na adresama http://www.zvjezdano-selo.hr/ i https://www.facebook.com/profile.php?id=100063756709984.